Ethernet engedélyezése az ESP32

August 19, 2022 0 By qixa

az ESP32 a legfrissebb és legnagyobb WonderChip az Espressif-től. Ez egy 32 bites, kétmagos chip wifi, Bluetooth és tonna perifériák, mint például a CAN és Ethernet. A legtöbb perifériák esetében az EspressiF már van néhány példa pontos kódja, de [Frank Sautter] nem szerette az Ethernet megvalósítását. The ‘stock’ code calls for a TLK110 Ethernet PHY, but that’s an expensive chip when bought in quantity one. A jobb chip lenne a LAN8720, így [Frank] épített egy táblát, hogy engedélyezze Ethernet az ESP32-en ezzel a chipmel.

Az ESP32 csak néhány összetevőre van szüksége ahhoz, hogy egy Ethernet hálózatba vezesse. Csak néhány ellenállás, kondenzátor és RJ45 jack gondoskodik a legtöbb munkára, de azért, mert az Ethernet “pajzs” útvonalat veszi, hozzá kell adnia saját Ethernet Phy-t. A Waveshare LAN8720 a chip erre, de van egy probléma az ESP32 PIN-konfigurációjával. GPIO0 on the ESP32 has two functions — the first is pulling it low during startup for serial programming, and the second is the clock input for the EMAC function block. Néhány kis áramkört kell kialakítani, hogy lehetővé tegye mindkét feltétel engedélyezését az ETHERNET ESP32-en.

[Frank]’s solution is to add a few pull-up and pull-down resistors to a breakout board, and use an unused GPIO pin to switch GPIO0 high during startup, but allows a crystal to grab it a bit later. Ez egy hack, minden bizonnyal, de lehetővé teszi, hogy néhány sokkal olcsóbb chipet használják az ESP32 Ethernet-nek.